Afscheid van zwemmen en voorzitterschap Arianne Jonkman

Afgelopen zaterdag (06-04-2024) zwom Arianne Jonkman haar laatste wedstrijd en nam ze tevens afscheid als voorzitteer van de Wellerobben. Na zes jaar als voorzitter van de zwemclub uit Haulerwijk te zijn geweest heeft ze besloten om te stoppen als zwemmer en als voorzitter van de Wellerobben.  Met veel plezier en samen mooie dingen te hebben gedaan, zoals o.a. een nieuwe sponsor vinden voor nieuwe clubkleding, kampioen worden van de  vijfkamp en promotie in de landelijke competitie zegt ze het zwemmen vaarwel. Ook in de corona periode heeft ze veel kunnen betekenen voor de club. Afgelopen zaterdag ontving ze een mooi bos bloemen.  20 april is het officiële afscheid met een etentje met alle zwemmers, bestuur en trainster.

 

Zo ook was het gister een primeur voor Wibrich Meurs (7). Ze nam voor het eerst deel aan de vijfkamp wedstrijd die gezwommen werd in Oosterwolde, georganiseerd door de Wellerobben. Ze mocht twee afstanden zwemmen. De 25m borstcrawl die ze in 36.60 aflegde, en 4e werd, en de 25m rugcrawl die ze naar de derde plek zwom in een tijd van 31.42. Haar oudere zus, Hinkelies Meurs, zwom op de 100m vrijeslag een dik record van 6 seconden en werd 4e met deze tijd. De 50m rugcrawl ging ze super goed van start en was haar gezwommen tijd van 48.25 goed voor 2 seconden pr en 6e plek. Marit van der Flier, zwemmend bij de jeugd, kwam ook drie keer aan de start en wist op alle afstanden persoonlijke verbeteringen te halen. De 50m vlinderslag zwom ze naar een tijd van 41.65. Een verbetering van 4 seconden. De 100m schoolslag was een pr van 1 seconde, de tijd werd geklokt op 1.40.72 waarbij ze zelfs sneller is dan een aantal dames. In baan vier zwom Marit de 50m rugcrawl en daar stond de klok stil in een tijd van 40.77. Ook deze tijd was weer een verbetering. Haar broer Iwan van der Flier had op de 50m vlinder en de 100m wisselslag een record. Doel van de 50m vrij was onder de 30 seconden te zwemmen. Iwan kwam net wat snelheid tekort met een tijd van 30.06  Clubgenoot Jasper Tabak was de snelste heer van de ploeg bij de 100m wisselslag. Hij zwom in een tijd van 1.15.97 goed naar het brons. Ook de 50m vrijeslag ging het brons voor Jasper in een tijd van 29.06. Zo ook op 50m  schoolslag brons. Daar was het Pascal de Jong die naar het zilver zwom. Sem de Haan wist op al zijn te zwemmen afstanden records te halen. Bij de dames op de 50m schoolslag waren de 2e tot en met de 4e plek voor de Wellerobben, de snelste dames was Laura Noord met vlak daar achter Mandy Noord. De 50m vrijeslag  was voor Arianne. Ze tikte ruimschoots voor de nummer twee aan met een tijd van 29.91. Hier was het goud voor Arianne. De 100m wisselslag werd ook gezwommen door de dames. Het was wederom Arianne Jonkman die won en Laura Noord werd 2e. Saskia Bergsma zwom naar een mooie 4e plek. De 4 x 50m gemengde estafette met de zwemmers Saskia Bergsma, Pascal de Jong, Arianne Jonkman en Jasper Tabak maakten ze zeer goede overnames en zwommen snel.  Helaas lukte het net niet om eerste worden, het was een wel verdiende 2e plaats. Met nog één deel te gaan zal blijken wie dit seizoen de welverdiende bokaal in ontvangst mag nemen.

 

DE MASTER MIX ZWEMMERS VAN HAULERWIJK                            VIJFDE BIJ DE 1 UURS ESTAFETTE

Ieder jaar organiseert de zwemvereniging de Pinguïn uit Hoogezand de 1 uurs estafette. Ieder jaar is de Wellerobben van de partij. Afgelopen zaterdag (16 maart '24)  was het dan zo ver en stonden de acht mix masters uit Haulerwijk aan de start. De zwemmers zwemmen steeds 50m en worden dan overgenomen door de volgende zwemmer, en dit een uur lang. De zwemmers moeten steeds in dezelfde volgorde zwemmen en daarom heeft iedere zwemmer een nummer op zijn schouder. Valt er een zwemmer uit mag die niet meer op nieuw starten. De bedoeling is om in dit uur zoveel mogelijk meters te maken en bij iedere ploeg staat dan ook een jury lid om controle en tijden waar te nemen. Voor iedere categorie is er voor de nummers 1, 2 en 3 een beker te winnen. De Wellerobben zaten er dicht bij. In hun categorie deden 11 ploegen aan mee en de Wellerobben eindigden op de 5e plaats. Totaal zwommen ze

4900m.

 

De zwemmers die mee zwommen waren: Herman van Dijk, Annemarie Smit, Ingmar de Jong, Saskia Bergsma, Pascal de Jong, Winnie de Vries, Inge Klooster en Laura Noord.

Laatste deel van de zwemcompetitie    Marit van der Flier en Inge Klooster in vorm

 

Zaterdag 9 maart vertrok de zwemploeg uit Haulerwijk naar Stiens om daar het laatste deel van de landelijke competitie te zwemmen. Degraderen zat er helaas al in en was het de bedoeling om het netjes af te ronden en alles eruit te halen wat ze konden. Een zwaar programma en met een klein groepje zwemmers is het moeilijk om stand te houden in deze competitie. Het had wel gekund, maar dan moesten ook alle zwemmers er bij alle vier wedstrijden aanwezig zijn, dan was het zeker gelukt. Voor de programma's die we niet hebben kunnen vullen krijgen we vervangende tijden voor. Deze tijdens zijn vaak hoger dan als er gezwommen wordt, en dit heeft ons de kop gekost. Na een mooie promotie vorig jaar was trainster Jellie Wijnja er zeker van dat het zou lukken om in de landelijke B competitie te blijven. Het was mooi geweest, ook omdat dit mijn laatste competitie in mijn trainers carrière was.

 

De zwemmers die er zaterdag stonden hebben zeer goed gezwommen en grote inzet getoond. Arianne Jonkman (dame) zwom sterk en goede races. De 100m wisselslag won ze overall, de 100m vrijeslag die ze zwom in 1.05.94 zwom ze naar de derde plek en de 50m rugcrawl zwom ze met haar tijd naar 36.70 naar de 4e plek. Daar was het Laura Noord die het zilver pakte in een tijd van 34.03. Saskia Bergsma zwom ook sterk en eindigde op de 4e plek op de 100m vrij in een tijd van 1.09.14. Met de estafette 4x 50m vrijeslag zwom Mandy Noord al eerste samen met Saskia Bergsma, Laura Noord en slot zwemster Arianne Jonkman naar een prachtige 2e plek toe in een tijd van 2.06.52 . Het was Inge Klooster die bij de dames zeer sterk zwom in alle programma’s. Op de 100m vrijeslag

zwom ze een persoonlijk record van 5 sec en op de 50meter rugcrawl slaagde ze erin om 2 seconden van haar inschrijftijd te zwemmen. Ook de derde afstand de 100m wisselslag zwom ze weer naar een persoonlijk record. Zo ook Marit van der Flier, niet helemaal fit door de autorit, ging ze super goed van start op de 200m wisselslag. Dit kon ze goed door zetten en zo zwom ze naar een pr van 2 seconden haar geklokte tijd was 3.32.15. De 100m vrijeslag junioren meisjes was het laatste programma voor Marit.

Ook daar ging ze na het start signaal super goed weg. Veelal word er in de wedstrijd veel gehamerd dat de benen door moeten gaan en dat deed Marit uitstekend. Zo zwom ze naar en record van 8 seconden op de afstand een super goed prestatie . Winnie de Vries zwom al haar afstanden de 100 wissel de 50 rug en de 100m vrij dicht in de buurt van haar inschrijftijden.

 

Ingmar de Jong zwom een pr van 3 sec op de 100m vrijeslag de 100m wisselslag ging ook goed met een tijd van 1.30.89. Bij de jongens zwom Sem de Haan uit Haulerwijk zijn debuut. Na een aantal maanden te hebben getraind en de techniek sterk verbetert is was

hij er klaar voor . De 50m rugcrawl won hij van zijn clubgenoot en zwom zijn 1e tijd naar 40.26. Een prachtige tijd waar je verder aan kan bouwen. Ook zijn 100m vrijeslag ging goed. Iwan van der Flier had de zware 400m wisselslag om te zwemmen. Met aanmoedigingen van de kant zwom hij een fantastische race. Met een tijd van 6.26.95 werd hij derde. Jasper Tabak was bij de heren ingedeeld. De 100m wisselslag waar samen een tijd voor was afgesproken om te zwemmen naar de 1.15 hoog verliep uitstekend zijn tijd werd gestopt op 1.16.57. Een tevreden coach, maar helaas werd hij gedist doordat hij een keerpunt van rug naar schoolslag niet correct uitvoerde. De 100m vrijeslag zwom hij naar de eindtijd van 1.06.66 9e tijd bij de heren en snelste tijd van de heren van de Wellerobben. De heren estafette 4 x 50m wisselslag was ook een groot succes met start zwemmer Mick de Jong. Met de rugcrawl

begon de race al goed met Mick de Jong op de rugcrawl (37.42), overgenomen door Pascal de Jong die de schoolslag zwom in (36.81).

Waarna Iwan van der Flier met een sterke overname de vlinderslag deed in een tijd van 34.49 en als slotzwemmer op de borstcrawl Jasper Tabak in een tijd van 27.49 de eindtijd stil zette in een tijd van 2.06.52. Ze werden daarmee 2e .

 

We kunnen terug kijken op een sterk goed gezwommen laatste deel. Mooie tijden gezwommen en prachtige persoonlijke records. Volgend seizoen gaat de landelijke competitie wederom op de schop. De poules indelingen gaan veranderen. De KNZB wil dat iedereen gelijke kansen krijgt dus ook de kleinere ploegen meer naar voren worden gehaald en dat hun kansen voor promotie aantrekkelijker word. Of dan de programma’s met de afstanden en slagen dan ook gaan veranderen is nog niet bekend .

Zwemster Marit van der Flier van de Wellerobben uit Haulerwijk zwom afgelopen zaterdag pijlsnel naar het goud.

Na een snelle start die volgde met een goede onder waterfase op de vlinderslag, de slag die eerst gezwommen word op deze afstand, ze trok goed door en de overgang naar de rug zag er ook keurig uit zodat ze ook de derde slag - de schoolslag - en daarna nog tempo kon maken op de vierde baan - de borstcrawl - tikte ze aan in 1.39.76. Dat was goed voor het goud en ze snoepte twintig seconden van het record. De vijftig meter schoolslag zwom ze naar het brons. Haar broer Iwan werd op de vijftig schoolslag tweede, de honderd meter vrije slag won hij in een recordtijd van 1.07.89. Goed voor goud. 

 

Jeugdzwemster Mandy Noord won deze afstand in 1.13.31. Geen record, maar wel naar de eerste plek. De vijftig meter schoolslag won ze met overmacht. Ook zwom Mandy mee in de 4 x 100 meter vrije slag estafettes, waar ze met de ploeg vierde werd.

Mick de Jong wist de honderd meter vlinderslag goed uit te voeren. In een tijd van 1.20.74 was dit een record verbetering van drie seconden. Ook de honderd meter vrije slag wist hij naar een persoonlijk record te zwemmen. De vijftig meter schoolslag was wederom een record met maar liefst twee seconden. De onder waterfases van Mick zijn goed en de focus bij de start ook, zodat de snelheid er gelijk goeds in zit.

 

Op de dames 4 x 100 meter vrije slag werd de ploeg vierde, maar de tijd was goed. Winnie de Vries en Laura Noord waren beiden geblesseerd. Ineke Visser wist in de estafette haar tijd te verbeteren. Inge Klooster pakte op de honderd meter vrij ook een persoonlijk record.

 

Een succesvol weekend voor de Webberobben. Ze staan nu tweede in de poule.

Als deze plek behouden wordt, promoveert de club naar de B klasse.